Split klíma – a lakossági klimatizálás legnépszerűbb eszköze

 

A split vagy osztott klíma a legelterjedtebb klimatizálásra használt termékek közé tartozik. Nevét a rendszer kettéosztottságáról kapta. A split klímák egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, amelyek rézcsövekkel csatlakoznak egymáshoz. A klíma működése alapján lehet on/off rendszerű, illetve inverteres. Az utóbbi években főként az inverteres klímák kerültek előtérbe energiatakarékosságuk miatt. Ezek az on/off típusúakkal szemben nem kapcsolnak ki, hanem folyamatosan a körülményekhez igazodó teljesítménnyel üzemelnek. Ez egyrészt csökkenti a klíma áramfogyasztását, másrészt sokkal csendesebb működést tesz lehetővé.


Attól függően, hogy hány beltéri egység csatlakozik a kültérihez, megkülönböztetünk mono és dual split klímákat. A beltéri egység elhelyezésére számos lehetőség kínálkozik. Lakásokban főként oldalfali klímákat szereltetnek fel, amelyek legnagyobb előnye, hogy a halk üzem miatt nem zavarják a lakókat a pihenésben. Ezek a klímák használhatók kiegészítő fűtésre, sőt az enyhébb őszi és tavaszi napokon egyedül is megbirkóznak a helyiség felfűtésével. Nagyobb terekbe, például irodákba, éttermekbe ajánljuk az úgynevezett kazettás klímákat, amelyek az álmennyezetbe süllyeszthetők, így kifejezetten elegáns megjelenésűek. Szintén mennyezetre – vagy a padlóra – szerelhetőek a parapetes klímák, amelyeket főként akkor alkalmaznak, ha nem áll rendelkezésre elég hely a falakon, esetleg az oldalfali klíma használata nem lenne esztétikus.

 

A split klíma telepítése


A klímaszerelés során először elhelyezzük a csővezetékeket, elektromos kábelezést, amelyeket igény szerint falhoronyba vésünk, vagy kábelcsatornában vezetünk, majd felhelyezzük a kültéri és a beltéri egységeket az előre kiválasztott kiállásokhoz. A klíma telepítése – mint az épületgépészet terén szinte minden munkafolyamat – jár némi piszokkal, de ezt igyekszünk minimálisra csökkenteni. Általában egy néhány perces takarítás elég, hogy a munkaterület újra teljesen tiszta legyen. A klímaszerelés körülbelül 4-5 órát vesz igénybe, de ez az ingatlan és a pontos körülmények függvényében változhat. Kollégánk az előzetes felmérés alkalmával pontosabban meg tudja határozni a telepítés időigényét.

 

Split klíma; lakossági klimatizálás