Megújuló energiaforrások

 

Az utóbbi években előtérbe került a környezettudatosság. Az energiahatékonyság mellett nagy szerep jutott a megújuló energiaforrásoknak is. A napenergia vagy a geotermikus energia hasznosítása új lehetőségeket kínált az ingatlanok tulajdonosai számára. Ez új kihívások elé állította az épületgépész szakmát, amelyeknek természetesen cégünk munkatársainak is sikerült megfelelniük. Felkészült kollégáinkkal vállaljuk szolár és geotermikus rendszerek tervezését, valamint kivitelezését is. Épületgépészeti szolgáltatásunk részeként segítünk Önnek megtalálni azokat, az ingatlanhoz illeszkedő módszereket, amelyekkel rengeteg energiát takaríthat meg.

 

Környezet- és pénztárcabarát épületgépészeti megoldások

 

A napenergia hasznosítása már nem új keletű, de az elmúlt években a napkollektorok és a napelemek ára jelentősen csökkent, így egyre több lakossági ügyfelünk választja ezeket az eszközöket, és fordul épületgépészhez a szakszerű beépítés céljából. Fontos tudni, hogy a napkollektor és a napelem nem ugyanaz. Míg a napkollektor a napfény segítségével hőenergiát állít elő, addig a napelemek elektromos energiát termelnek. Értelemszerűen a napkollektorok fűtésre, fűtésrásegítésre és használati melegvíz előállítására használhatók. A napelemek az áramtermelésben és az elektromos fogyasztók működtetésében játszanak szerepet. Mindkettőben közös azonban, hogy a Nap ingyen hozzáférhető és folyamatosan megújuló energiáját használják, ráadásul nem terhelik a környezetet sem. A rendszerek kiépítésének megtérülési ideje hozzávetőleg 6-8 év.

 

Magyarországon komoly hagyománya van a geotermikus energia felhasználásának, elég a termálvizekre gondolni. A Föld belső hőjével megoldható a fűtésrásegítés, de az épület fűtésére használt energia egésze is fedezhető geotermikus forrásból. A hő alkalmazható a használati melegvíz előállítása során is. A hőszivattyús rendszerek ára körülbelül öt év alatt jön vissza.

 

A modern épületgépészet nem mehet el szó nélkül a megújuló energiaforrások kiaknázása mellett. Segítségükkel Ön is rengeteget spórolhat a fűtésszámlán. Sőt akár a kivitelezésen is, ugyanis a hőszivattyúk esetében nincs szükség kéményre, így a kötelező kéménybélelés költségei sem fogják terhelni a pénztárcáját. A fűtés mellett a légkondicionálásban is segítségére lehet a zöldenergia. A klímaszerelés után felkerült légkondicionálók működtethetők a napelemes rendszer által megtermelt árammal is.

 

 

Megújuló energiaforrások