Kéménybélelés, építés, kéménytechnika

Az épületgépészeti munkálatok egy része a kémény szakszerű kialakításával, átépítésével, tisztításával kapcsolatos. A Global General Kft. ÉMI minősítéssel rendelkezik minősített égéstermék-elvezető berendezések szerelésére, bélelésére. A cégünk által kivitelezett munkák során garantáljuk a kéményseprő ipari nyilatkozat gyors ügyintézését. Alkalmazottaink a kéménytechnikai munkálatok területén több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek.

 

A társaságunk által alkalmazott füstgáz-elvezetési technológiák, szolgáltatásaink

 

 • Kéménybélelés korszerűen: kémények bélelése fém, műanyag (PPS) béléscsővel, FuranFlexTM technológiával

 • Átépítés, korszerűsítés: kéményfejek, csoportok átépítése, helyreállítása, magasítása

 • Tisztítás: kéményjáratok felső, ellenőrzési-tisztítási lehetőségének biztosítása, tetőjárdák, tetőkibúvók, stb.

 • Ellenőrzés: kamerás kéményvizsgálat és dugulás elhárítás, életveszély megszüntetés

 • Szerelt kémény építés: előre gyártott elemekből álló kémények építése

 • Szerelt füstgázelvezető rendszerek kiépítése

 • Gyors hatósági ügyintézés

 • Méretezés: hő- és áramlástechnikai méretezés akár aznap 12.000,- Ft + ÁFA / kémény

 • Kazáncsere teljes ügyintézéssel, víz-, gáz- és fűtésoldali bekötéssel kompletten

 

Miért van szükség a kémény karbantartására?

 

Egy meghibásodott kémény nem csak tűzveszélyes: ha nem működik megfelelően, az égéstermékek visszaáramlása és a szén-monoxid-mérgezés miatt akár az életünket is kockáztatjuk. A mai kéményekre már szigorú előírások vonatkoznak, de a régebbi házak esetében az épületgépészeti megoldások gyakran hiányosak. Ha új házba költözött, ha gyanakszik arra, hogy a kéményével probléma lehet, vagy ha túl régen járt Önnél a kéményseprő, érdemes cégünkhöz fordulnia. Kamerás kéményvizsgálat segítéségével épületgépészeink felmérik, okoz-e valami dugulást a rendszerben és megfelelő-e a kéménybelső állapota.

 

Kéménybélelés a hosszabb élettartamért

 

A fűtés során keletkező, felszálló anyagok idővel károsítják a kémény falát: a pára kicsapódásával, az anyagok reakciójával savak, lúgok keletkezhetnek, a kéménybelső kátrányosodik, korrodál. Kéménybéleléskor a kémény belsejébe egy ún. béléscső kerül. Ez a cső eleve olyan anyagokból készül, amelyek ellenállnak a sav vagy lúg maró hatásának, szabadabb mozgást biztosítanak a levegőnek, és ellenállnak az erőteljes hőhatásnak.

 

Mi történik a kéménybélelés során?

 

Kéménybélelés előtt épületgépész szakembereink felmérik a kémény állapotát és pontos méreteit. Ehhez hosszabb és bonyolultabb rendszer esetén száloptikás kamerákat is használunk. Kéménybélelés előtt szükség lehet arra, hogy marással, tágító golyóval, esetleg döngöléssel tágítsuk a szűk kürtőt. Ha szükséges, a munka megkezdése előtt a füstcső állapotát és nyomvonalát is ellenőrizzük, és szükség esetén cseréljük azt. Ezek után el kell dönteni, hogy pontosan milyen anyagokkal végezzük el a kémény korszerűsítését.

 

A kéménybéleléshez leggyakrabban használt anyagok az alumínium, a korrózióálló acél (koracél), a FuranFlex, és egyes speciális esetekben a műanyag is. Az anyagválasztás több tényezőtől is függ. Ezek közül az egyik legfontosabb a tüzelőkészülék fajtája és teljesítménye.

 

Kéménybélelés FuranFlex technológiával


A FuranFlex technológiával történő kéménybélelésnek számos előnye van. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy a különleges technikához nem kell kibontani a kémény melletti falat, sőt, akár bonyolultabb vonalvezetésű kéményeket is szigetelhetünk vele. A FuranFlex kéménybélés teljesen gáztömör, és nagyon korrózióálló. A forradalmain új technológia lényege, hogy a kéménybe speciális, hőre keményedő műgyantát jutattunk, majd forró levegővel felmelegítjük, ez által a kötési rések eltűnnek.

 

Szerelt kémény: biztonságos?


A szerelt kémény legnagyobb előnye, hogy bármilyen fűtőberendezéshez használható. Ez a kéménytípus ideális abban az esetben is, ha meglévő épületbe szeretnénk új fűtésrendszert beépíteni. A szerelt kémények az egyik legpraktikusabb és legmegbízhatóbb épületgépészeti megoldást jelentik, ha rugalmas, üzembiztos, gyorsan kiépíthető füstgázelvezetésre van szükség.


A szerelt kémények ideálisak akkor is, ha kondenzációs kazánt szeretnénk beszereltetni. Ennek a fűtőberendezésnek az egyik sajátossága, hogy a füstgáz hőmérséklete alacsony, így mindenképpen szigetelt kéményre van szükség ahhoz, hogy biztonságosan működtethessük.

 

Jellegzetes kéményproblémák

 

Szétfagyott kéményfej


A kéményben a hőmérsékletkülönbségek miatt lecsapódik a kondenzvíz, ez beszivárog az apróbb résekbe, repedésekbe, s amikor megfagy, szétfeszíti azokat. A kémény szerkezete meggyengül, beomlik vagy eldugul.


Megoldás: A kéménybélelés során olyan csövet kell használni, amely ellenáll a kéményben áramló savas víznek. A kémény belső hőszigetelésének javításával és a füstgáz hőmérsékletének magasabbra állításával megelőzhető a probléma.

 

Túlterhelődött kémény


A kéményre valamilyen okból az engedélyeztetettnél nagyobb teljesítményű fűtésberendezést kötöttek, esetleg több tüzelőberendezés is ugyanarra a kéményre kötődik. A kéményben ilyenkor a huzat veszélyesen leromlik, a füst egy része pedig visszaáramolhat a helyiségbe.


Megoldás: A túlterhelt kémény problémájának elhárítása nehéz épületgépészeti feladat. A kéményt át kell építeni, a füstgázelvezetést gyakran újra kell tervezni, vagy kisebb teljesítményű fűtőberendezést kell beállítani ugyanarra a rendszerre.

 

Ellenőrizhetetlen kémény


A kéményt rosszul kivitelezték, vagy az átépítések során nem fordítottak rá kellő figyelmet. A tisztító ajtók nem hozzáférhetőek vagy hiányoznak. A kémény állapotát nem lehet ellenőrizni, ezért az könnyen elszurkosodik, belsejében dugulások alakulnak ki.


Megoldás: Az épületgépész szakemberek tisztítóajtókat építenek a rendszerbe és gondosan ellenőrzik azt. Szükség esetén megújítják a kéménybélést, és javítanak a kémény állapotán is.
 

 

Használja kalkulátorunkat kéménybélelés költségeinek becsléséhez:

(A kalkulált összeg közelítőleges árat ad, hogy mennyibe is kerülne Önnek a kéménybélelés!)

 

Útmutató a kéménybélelés árkalkulátor használatához

 

 • Adja meg milyen kazánja van, vagy szeretne telepíteni! (kazán telepítéshez szintén keressen minket bátran)

 • Adja meg a kémény várható nyomvonal távolságát! (kazántól a kitorkollásig, idomokkal együtt)

 • Ha szeretné, hogy kéményét hivatalosan is átadjuk az illetékes kéményseprőipari vállalatnak, úgy válassza ezt az opciót! (tartalmazza a hő- és áramlástechnikai méretezést, végleges szakvéleményt és mindennemű ügyintézést)

Kéménybélelés korszerűen Globalgeneral.eu

kéménybélelés, építés
kéménybélelés
szerelt kémények
régi kémények bélelése