A kémények működése

 

A gravitációs kémények egyszerű elv alapján működnek, amelynek lényege, hogy a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, ezért felfelé a száll. Mivel a füstgáz hőmérséklete magasabb a környezetében lévő levegőénél, a kéményen keresztül a szabadba távozik. Ehhez azonban szükség van a megfelelő huzatra. Ezt főként a már említett füstgáz sűrűségétől és hőmérsékletétől, valamint a kémény magasságától, illetve keresztmetszetétől, átmérőjétől függ. Az egyes fűtőberendezések különböző mértékű huzatot igényelnek. Ezt minden esetben figyelembe kell venni a kéményépítés vagy a berendezés kiválasztása során.


Az utóbbi években elterjedtek a zárt égésterű eszközök, amelyekben található egy ventilátor, ami segíti a levegő égéstérbe jutását, valamint a füstgáz távozását is. Az ezekhez kapcsolódó kéményeket nevezi a szakma mesterséges égéstermék elvezetőknek. A zárt égésterű tüzelőberendezések nem a helyiség levegőjét használják az égés során, ezért esetükben a kéménynek nemcsak a füstgáz elvezetésében, hanem a levegő bejuttatásában is szerepe van.

 

A kémények típusai


Az épületgépészet és a fűtéstechnika változásaival a kéményekkel szemben támasztott követelmények is változtak, ami újabb és újabb kéménytípusokat hívott életre. A klasszikus, falazott, gravitációs kémények mellett ma már elérhetőek a turbós kémények, amelyekről fentebb már szót ejtettünk. A legmagasabb hatásfokkal a kondenzációs kémények működnek. Ezek hasznosítják a füstgázban található vízgőz kondenzációs hőjét is. Kondenzációs kémény kizárólag mesterséges égéstermék elvezetés részeként alkalmazható.


A kémény kiválasztásakor a tüzelőberendezés igényeit kell szem előtt tartani. A gyártók megadják az elvárt huzatot, valamint javaslatot tehetnek a kémény keresztmetszetének méretére is. Szem előtt kell tartani továbbá a felhasznált tüzelőanyag típusát, a szükséges járatok számát. A kémény egyéb tulajdonságai, a hő- és nyomásállóság vagy a korrózióvédelem mértéke is befolyásolhatják a döntést. A kivitelezés mikéntje alapján megkülönböztetjük a falazott kéményeket, az előre gyártott elemekből álló, rendszer jelegű kéményeket, valamint a készre gyártott, szerelt kéményeket.


A biztonságos működés és a kémény élettartamának maximalizálása érdekében a szakszerű kéménybélelés elengedhetetlen.

 

A kémények működése
A kémények típusai