A megfelelő kémény kiválasztása

 


Sajnos a legtöbben a kémény kiválasztására sokkal kevesebb időt fordítanak, mint amennyit megérdemelne, pedig a kéményrendszer megtervezése az épületgépészet fontos eleme. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kémény hatással van a fűtésrendszer hatékonyságára. Ha nem megfelelő a huzat, az égés tökéletlenebb, a hatásfok csökken, és jelentősen megnő a füst visszaáramlásának kockázata. Egy jó kéménnyel az évek során jelentős összegeket takaríthat meg. Nem érdemes spórolni rajta, hiszen visszahozza az árát. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelő kémény életveszélyes is lehet. A visszaáramló szén-monoxid 2014-ben 12 ember életét követelte csak Magyarországon.


A kémény kiválasztása minden esetben a tüzelőberendezés kiválasztása után történik. A legfontosabb a berendezés által használt tüzelőanyag: a gáz, a szilárd tüzelő és az olaj is más-más specifikációkkal rendelkező kéményt kíván. Az égéstér típusa is szűkíti a választható kéményfajták körét. Ökölszabály, hogy a kémény sosem lehet kisebb átmérőjű, mint a berendezés füstcsöve. Az átmérő meghatározáshoz figyelembe kell venni többek között a kémény tervezett magasságát is. Épületgépész kollégáink a pontos adatok birtokában elvégezhetik a szükséges számításokat, amelyek alapján kijelölhető az ideális átmérő.


A jó kémény megfelelő huzatot biztosít, emellett biztonságos, és ellenáll a füstgázban található anyagoknak, illetve a kondenzátum – a kéményben lecsapódó kondenzátum – által okozott korróziónak. A praktikum szempontjából az sem árt, ha a szerelés könnyen megoldható.

 

A kémény bélelése


A mai kémények már egészen jól bírják az igénybevételt, ám még tartósabbá tehetők. Az új kémény megerősítésére vagy a már meglévő kémény felújítására nyújt lehetőséget a szakszerű kéménybélelés. A bélelést végezhetjük fém (alumínium, koracél, rozsdamentes acél) vagy műanyag béléscsővel, illetve FuranFlex technológiával. Az új bélés ellenáll a korróziónak, így jelentősen megnöveli a kémény élettartamát, és sokkal biztonságosabb üzemet tesz lehetővé.
 

 

a megfelelő kémény kiválasztása
a kémény bélelése