Az ipari VRF rendszerek előnyei

 

Főként nagyobb épületek, irodaházak, bevásárlóközpontok valamint ipari létesítmények használják az úgynevezett VRF (Variable Refrigerant Flow) rendszereket, amelyek lényege, hogy minden esetben csak a megfelelő mennyiségű hűtőközeget szállítják a klimatizálni kívánt helyiségbe. Ezzel rengeteg energiát lehet megspórolni. A rendszerek egyaránt használhatók hűtésre és fűtésre. A VRF a ma elérhető legfejlettebb megoldás a klimatizálás problémájának megoldására. Egy VRF rendszerre több mint 50 beltéri egység is köthető, de lehetőség van további bővítésre is. A rendszer üzemeltetéséhez szükség van egy gerincvezetékes csőhálózat kiépítésére, ám ez általában kisméretű és csak kevés szerelvényt igényel. Ritkán, de előfordul, hogy családi házakban is alkalmazzák a technológiát.


A VRF legnagyobb előnye mindenképpen az energiahatékonysága. A rendszerek kiemelkedő hatásfokkal működnek, aminek egyik oka, hogy a hőcserélőnél nem lép fel veszteség. Egyedülálló módon ezek a rendszerek képesek kihasználni a különböző helyiségek eltérő igényeit. Míg az egyik helyiséget hűtik, addig az innen nyert hővel képesek egy másikat fűteni. A VRF jól szabályozható, központilag is irányítható. A rendszer beltéri és kültéri egységei is minimális zajjal működnek, így egyáltalán nem csökkentik az épületben tartózkodók komfortérzetét, sőt a megfelelő hőmérséklet biztosításával növelik azt.

 

VRF rendszer tervezése és kivitelezése


A modern épületgépészet részeként a klimatizálás csúcsát jelentő VRF rendszerek tervezése gondos körültekintést és komoly szakmai felkészültséget igényel. A munka az egyes helyiségek felmérésével kezdődik. Figyelembe kell venni az esetleges fűtésrendszer paramétereit, a hőmérsékleti igényeket. Fontos a rendszer méretének pontos meghatározása, csak ezzel biztosítható a tökéletes működés. A kivitelezés alkalmával kerül sor a klímaszerelés feladatainak elvégzésére, a csőhálózat kiépítésére, valamint a kültéri és beltéri egységek telepítésére.


A rendszereket azok számára ajánljuk, akik hosszú távra terveznek, és kiemelt fontossággal bír számukra az energiatakarékosság. Egy jól megtervezett VRF rendszerrel éves szinten hatalmas összegeket takaríthat meg. Ráadásul a rendszerek üzemeltetése környezetbarát is, mivel elektromos áramot használ a fűtésre, így az épület nem bocsát ki szén-dioxidot.
 

 

ipari klímaszerelés - VRF
Az ipari VRF klíma rendszerekről