Épületgépész Blog: Napkollektorok

Fűtés napkollektorral


A napsugárzás kiaknázása mellett a modern épületgépészet sem mehet el szó nélkül, különösen, hogy egyre nagyobb az igény a fűtésszámla-csökkentő alternatív megoldásokra.

 

A megújuló energiaforrások közül a napsugárzás a háztartások számára legjobban kihasználható, „kéznél” lévő energiaforrás, energetikai felhasználása többféleképpen is lehetséges, napelemmel vagy napkollektorral.

 

A többnyire háztetőkre szerelt napkollektorok elnyelik a napsugárzást és hővé alakítják. Az így keletkezett hőenergiával meleg vizet állíthatunk elő, vagy akár fűthetünk is vele.

 

Melegvíz-készítés napkollektorral

 

Egy háztartás nem fűtéscélú melegvíz-igénye egész évben nagyjából ugyanannyi. Vagyis jól tervezhető, és a hőenergia hosszú távú tárolásáról sem kell gondoskodni, így napkollektorral kényelmesen biztosítható.

 

A napközben előállított meleg vizet a melegvíz-tartály tárolja az esti és reggeli vízfogyasztás idejére. A melegvíz-tartályra a kazán is ráköthető, úgy, hogy az csak akkor dolgozzon, ha szükség van rá.

 

Egy épületgépész által megtervezett, jól beállított, 5-6 négyzetméteres napkollektor egy családi ház éves melegvíz-szükségletének akár 60-70 százalékát is előállíthatja - átlagos időjárási viszonyok mellett.

 

Medencefűtés napkollektorral

 

Különösen a nagyobb medencéknél fordul elő, hogy vizük csak hosszabb idő alatt melegszik fel, még a legnagyobb melegben is. A szabadtéri medencék fűtése napkollektorokkal kiváló megoldás, hiszen akkor az erős napsugárzást kihasználva turbó fokozaton és ingyen fűthetünk fel nagyobb víztömeget is. A napkollektorok szempontjából a medencfűtés a legjobb hatásfokú üzemmód, hiszen erős napsütés és meleg levegőhőmérséklet mellett, viszonylag hideg vizet kell fűteniük.

 

Fűtésrásegítés napkollektorral

 

Valószínűleg minden háztartásban a fűtés jelenti a legnagyobb rezsiköltséget. Napkollektorral a fűtésszámlát is csökkenthetjük, különösen akkor, amikor napközben nincs olyan hideg és csak esténként érezzük, hogy jó volna bekapcsolni a fűtést. Tavasszal és ősszel ezt a hőmennyiséget egy nagyobb napkollektor simán kitermeli, télen pedig rásegíthet a meglévő fűtésrendszerre.

 

Tapasztalatok szerint 1 négyzetméternyi napkollektorral 4-5 négyzetméter lakóterület fűtésére lehet hatékonyan rásegíteni. Az ilyen arányban megépített rendszer március-áprilisban, illetve szeptember-októberben akár száz százalékban is fedezheti a hőszükségletet.

 

Sokakban merül fel a kérdés, hogy a beruházás milyen átépítéssel, milyen ráfordítással és megtérüléssel jár. Erre a kérdésre általánosan lehetne csak választ adni, hiszen egy hozzávetőleges költségszámításhoz is szükséges a cél, a hőigény, az üzemeltetési rendszer megválasztása-megtervezése. Egy helyesen méretezett, használati meleg víz és némi fűtésrásegítésre használt rendszernél a megtérülési idő általában 5-10 évre tehető.
 

Fűtés napkollektorral
Melegvíz készítés napkollektorral