Épületgépész Blog: Kazáncsere

Kazáncsere: mikor jött el az ideje?


Ha lakásfelújításon gondolkodik, vagy túl magas a fűtésszámlája, esetleg, ha a fűtésrendszer nem megfelelően szabályozható (mert például csak egy termosztát található a lakásban), akkor egyértelműen fűtéskorszerűsítésre van szüksége.

 

Miért? Mert az egykor modernnek számító gázkazán ugyanis a hosszú éveken át tartó használat során elhasználódik, a technológiai fejlődés következtében gyorsan elavul. Ha úgy érzi, túl sokat fizet a fűtésért, mindenképpen érdemes épületgépész szakemberhez fordulnia a fűtésrendszer és az épületgépészet felülvizsgálatáért.

 

Attól függően, hogy az ingatlan milyen épületgépészeti megoldásokkal rendelkezik, számos modern és megújuló energiát használó fűtési rendszer közül választhatunk pénztárcánktól függően. Döntsünk bármilyen megoldás mellett is, az biztos, hogy az elavult, régi kazánt le kell cserélni.

 

Milyen kazánt válasszunk?

 

Első lépésként el kell döntenünk, milyen rendszerű kazánt szeretnénk beszereltetni. Mivel fogunk fűteni és mekkora a befűtendő tér?

 

Jó, ha tudjuk, hogy Magyarországon 2015. szeptember 26-ától kizárólag energiatakarékos, kondenzációs kazánokat lehet beépíteni, méghozzá olyanokat, amelyek éves átlagban legalább 86%-os hatásfokkal dolgoznak.

 

Nem véletlenül jelentik ma a legkorszerűbb megoldást a kondenzációs kazánok, amelyek valamelyest drágább áruk ellenére hamar megtérülnek. A kondenzációs technológia alapja az, hogy az égéstermékben lévő rejtett hőt is - a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával - hasznosítja. Felesleges energia alig távozik az égéstermékkel együtt a szabadba. Az így hasznosított energiatöbblet biztosítja a magasabb hatásfokot.

 

Kondenzációs kazánt beállíthatunk gázfűtéses és vegyestüzeléses fűtési rendszerbe is, padlófűtéshez, radiátoros központi fűtéshez és falfűtéshez is.

 

Mennyit spórolhatunk egy új kazánnal?

 

Egy elavult kazán hatásfoka egyes esetekben 25-30%-kal is kisebb lehet, mint egy modern típusé. A felújítással jelentősen, akár ötödével is csökkenthető az energiafelhasználás, így az erre fordított kiadás is. Ne feledjük, hogy az új kazánok beépítéséhez a régi kémények átépítésére, akár kéménybélelésre is szükség lehet.

 

Épületgépészeti cégünk a kazán cseréjével járó összes munkafolyamatot elvégzi, beleértve a gáz-, a víz- és az égéstermék oldali feladatokat.

 

A kazáncsere alkalmával nemcsak az épületgépészeti tervezést és a kivitelezést végezzük el, hanem az ügyintézést, engedélyezést is átvállaljuk ügyfeleinktől.
 

A kazáncsere ideje