Épületgépész Blog: Hőszivattyúk

Hőszivattyúval kap hideget-meleget


A föld hőjét egyre többen használják ki fűtésre és meleg víz előállítására, ám kevesen tudják, hogy egy kiválóan megtervezett hőszivattyús rendszer legalább ilyen költségkímélő, természetes megoldás akkor is, ha hűteni szeretnénk a lakás hőmérsékletét.

 

Vagyis egy épületgépész szakember által tervezett és kivitelezett hőszivattyúval nemcsak a fűtésszámlánk lesz elenyésző tétel, hanem még a nyári melegben ma már nélkülözhetetlen klímázást, klímaszerelést is kiválthatjuk vele.

 

Természetes fűtés

 

A berendezés működése a hűtőgépéhez hasonló: a szekrény belsejéből (esetünkben a talajból) szállítja el a hőt, majd ezt a hátulján levő csőkígyón adja le (fűt). A geotermikus hőszivattyú a talaj, talajvíz és a ház helyiségei, terei között, ún. kompressziós módon áramoltatja a hőt. A folyamat megfordításával a hőszivattyút hűtésre is használhatjuk. Ekkor a berendezés a helyiségekből vonja el a hőt, és a fűtésnél hőforrásként használt közegnek adja át.

 

A levegő-víz alapú hőszivattyús megoldás tökéletes a meglévő fűtési/hűtési rendszer kiegészítésére, míg a geotermikus hőszivattyú önmagában ellátja a teljes hűtő-fűtő funkcionalitást.

 

Ha rendelkezésünkre áll talajvíz vagy természetes rétegvíz ott ez a közeg ideális hőforrásként üzemelhet, mivel hőmérséklete legtöbbször állandó 10-14°C körüli. Ezt a stabilitást fűtésnél, és hűtésnél is érdemes kihasználni.

 

Amennyiben nincs talajvizes közeg, ott talajszonda fúrása a megoldás. 60-100 méter mélyen már állandó a föld belső hőmérséklete, így a szivattyú egyenletes, magas hatásfokkal tud üzemelni egész évben.

 

A hőforrásból elvont hőt a berendezés általában a zárt körben keringetett víz fűtőközeg felmelegítésére használja fel. Elsősorban azok a fűtési rendszerek alkalmasak hőszivattyús keringetésre, ahol alacsony a fűtési előremenő hőmérséklet (padlófűtés, falfűtés).

Természetes hűtés

 

Nyári hónapokban talajszondás vagy talajvizes hőforrás esetén a primer kör alacsonyabb hőmérsékletszintjét közvetlenül lehet az épület hűtésére használni. Ez a passzív hűtési mód tulajdonképpen azt jelenti, hogy a föld hőjével hűtünk. Ilyenkor nincs szükség klímára, vagy külön hideg vizet előállító hőszivattyúra – a talajszondában található 14-15 fokos vizet elég keringtetni a falfűtés vagy a padlófűtés csöveiben.
 

Hőszivattyúval kap hideget-meeget
Termézetes hűtés és fűtés hőszivattyúval