Épületgépész Blog: Fatüzelés

Mire kell figyelni fatüzelésnél?


A költséges földgázfűtés helyett egyre többen gondolkodnak azon, hogy inkább fával, vagy valamilyen más megújuló energiával fűtsenek. Ha a fa mellett döntünk és nem kályhát vagy kandallót akarunk építtetni, akkor a szükséges hő előállítására marad a vegyestüzelésű vagy fatüzelésű kazán.

 

A fatüzeléses fűtés elindításához azonban nem elég csupán egy kályhát megvenni, itt is rendszerben kell gondolkodnunk, a kazánháztól elkezdve a kéményig. Minden esetben kérjük ki épületgépész szakember véleményét, az előzetes tájékozódást szolgálva, nézzük, mit érdemes számításba venni!

 

Kazánház

 

Fatüzelésnél a kazánnak és a puffertárolónak megfelelő méretű helyet kell biztosítani. Nemcsak a készülékek beüzemelése és karbantartása, hanem a biztonsági előírások miatt is szükséges a megfelelő belmagasság, és az oldaleltartás.

 

Kazán

 

Egy átlagos hatásfokúnak mondható puffertartályra kötött vegyestüzelésű kazán 65 százalékos, de gyakori az 50 és az alatti hatásfok is, a 80 százalék feletti érték pedig nagyon ritka. Egyes faelgázosító kazánok 85 százalék vagy afeletti értéket is produkálhatnak, azonban az áruk eléggé borsos.  Tehát érdemes ez estben is a jobb hatásfokú, zárt égésterű, lehetőleg vegyestüzelésű kondenzációs kazánt választani.

 

Kémény

 

Van-e fatüzeléshez alkalmas kéményünk? A hibátlan égéstermék-elvezetéshez megfelelő huzatú kéményt kell kialakítani. Ellenkező esetben a visszaszivárgó korom és füst a kazánüzemben is fennakadásokat okozhat, fokozott kormolódáshoz, kátrányképződéshez vezethet, ami csökkenti a hatásfokot és még a kazán is tönkre mehet. A kémény megtervezését, kivezetését, hő- és áramlástechnikai méretezését esetlegesen a kéménybélelést bízza épületgépész tervezőre, aki a tervek engedélyeztetését is elvégzi a területileg illetékes kéményseprő vállalatnál.

 

Vízrendszer

 

Zárt fűtési rendszerre köthető fatüzelésű kazánoknál gondoskodni kell a megfelelő tágulási tartály és biztonsági berendezések beépítéséről. Hálózati víz csatlakozás is szükséges, amely megvédi a kazánt a túlmelegedéstől (kényszerhűtés). Természetesen nemcsak a víz bemenetről, hanem az elvezetésről is gondoskodni kell.

 

A kazán megfelelő működésének és hosszú élettartamának egyik sarkalatos pontja a visszatérő hőmérséklet-emelő készlet. Ennek az a feladata, hogy a visszatérő víz hőmérsékletét 55-60°C felett tartsa, így megakadályozva a kéményben és a készülékben a gőzlecsapódást és a kátrányosodást.

 

Puffertároló

 

A puffertároló feladata az, hogy kiegyenlítse a kazán által előállított hő és a ténylegesen felvett  hőmennyiség közötti különbséget. Alkalmasnak kell lennie a termelt összes energia tárolására, még akkor is, ha sem fűtéshez, sem melegvíz-készítéshez nem hasznosítják azt azonnal.

Tüzelőanyag

 

Nem mindegy, milyen tüzelőanyagot égetünk el. Nemcsak az számít, milyen típusú, mennyire jól égő fát égetünk el, hanem leginkább az, mekkora a nedvességtartalma. A frissen kivágott fáé akár 50-60 százalék is lehet. Ha nedves fát égetünk, akkor a keletkezett hőenergia nagy része a fában lévő víz elpárologtatására fog elmenni. Vagyis sokkal több tüzelőanyagot fogunk szó szerint elfüstölni.

 

A modern fatüzeléses fűtés megtervezéséhez, a rendszer beállításához az épületgépészet ma már számos okos, jól kivitelezhető megoldást kínál. Minden esetben kérje épületgépész szakember segítségét!
 

 

Mire kell figyelni fatüzelésnél?
Fatüzelés