Hol legyen a kémény?

 


Akár falazott, elemes vagy turbós kémény korszerűsítésébe, megépítésébe kezdünk, körültekintően kell eljárnunk. A megfelelő rendszer felállítása és megvalósítása szakértelmet kíván, így mindenképpen bízzuk az épületgépészeti munkálatokat hozzáértőkre! A biztonságon és hosszú élettartamon túl ugyanis számos szempontnak kell eleget tenni, figyelembe véve az elvárásokat és igényeket.

 

 

Kívülre vagy belülre?


Ügyfeleink körében többször felmerül a kérdés, hogy az épületen belülre vagy kívülre helyezzék el a kéményt. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.


A lakáson, házon belül futó kémények gyorsan felmelegszenek, hiszen felületük minimális része érintkezik csak a kívül eső környezettel. A kéménycsőben biztosított a megfelelő légáramlás, így a füst elvezetése is kellő tempóban és biztonságosan történik. Az ilyen típusú elvezetőkben kevésbé csapódik le az égéstermék, ezért egyszerűbbé válik a kéményseprés folyamata, és akár a rezsiköltségek is csökkenthetők. Hátrányként róható fel, hogy utólagos beépítésük nehézkes lehet, és a munkáltok során jelentős mennyiségű kosz keletkezik — éppen ezért választják kevesebben ezt a megoldást.


Az épületen kívül elhelyezett kémények ezzel szemben közvetlenül érintkeznek a kívül eső környezettel. Kürtőjük nehezebben melegszik fel, a bennük áramló levegő pedig jóval kevesebb, mint a belül futó modellek esetében. Pozitívum, hogy jóval egyszerűbb őket felépíteni, mint a belső kéményeket, illetve ezek utólagos hőszigetelése is lehetséges mind belül, mind kívül. Az általunk alkalmazott FuranFlex technológia segítségével a régebbi kémények is időtállóvá, biztonságossá tehetők.  


Ön is elgondolkozott már a kéménybélelésen? Legyen a megrendelőnk, és kérjen személyre szabott ajánlatot!

 

 

Hol legyen a kémény?